Artritis

Inleiding

Het woord "artritis" betekent ontsteking van een gewricht. Er zijn veel verschillende vormen waarvan de meest voorkomende, osteoartritis (OA), symptomen veroorzaakt bij minstens de helft van de mensen boven de 60, terwijl bij de meeste overigen met Röntgen foto's de aandoening al kan worden aangetoond. Artritis beïnvloedt meestal de grotere, zwaar belaste gewrichten zoals heupen, knieën en wervelkolom maar ook de kleinere gewrichten zoals vingers en ellebogen kunnen er door worden aangetast. De exacte oorzaak van artritis is nog niet volledig bekend. Er werd verondersteld dat het een degeneratieve ziekte was veroorzaakt werd door belasting en slijtage van de kraakbeenvlakken van de gewrichten, maar er wordt nu aangenomen dat het een actief ziekteproces is.

Synoviaal vocht (gewrichtssmeer)

Tussen de gewrichten zit een substantie, genaamd synoviaal vocht. Goede voeding is nodig om er zeker van te blijven dat synoviaal vocht vloeibaar blijft en in staat om te smeren. Kraakbeen en synoviaal vocht bevatten mucopolysacchariden, waarvan het lichaam door bepaalde voeding wordt voorzien. In alle ontstoken gewrichten vindt een gevecht plaats, waarbij het lichaam tracht om te gaan met de beschadiging.

Anti-oxidanten bij artritis

Een van de belangrijkste wapens bij het gevecht in het lichaam zijn vrije radicalen. Als het immuunsysteem niet goed functioneert, zoals bij artritis, zullen er teveel vrije radicalen aangemaakt worden, die weer schade kunnen veroorzaken aan het kraakbeen van het gewricht. Een lage inname van anti-oxidanten-nutriënten kan artritis verslechteren. De progressie van osteoartritis wordt vertraagd, de pijn verminderd en ontstekingen geremd door hoge, inname van gebufferde vitamine C, de ontzuurde vorm waar ook andere anti oxidanten aan zijn toegevoegd zoals OPC en L-Gluthation, Quercetine, Mangaan, Zink en Koper.

Behandeling artritis

Bij een ontstoken gewricht is het aan te raden om naast de glucosamine/chondroïtine ook extra visolie en MSM te gebruiken. Visoliecapsules van uitzonderlijk goede kwaliteit (minimaal gehalte EPA 350 mg en DHA 250 mg per 1000 mg visolie) 3 x daags 2 capsules gedurende de eerste 2 maanden, daarna 2 capsules per dag. Combinatieproduct met hoge dosering glucosamine, chondroïtine en MSM met de volgende dagdosering:

  • 1500 tot 2000 mg glucosaminesulfaat
  • 1200 tot 1500 mg chondroïtinesulfaat
  • minimaal 3000 mg MSM.

Deze dosering is het beste haalbaar in een granulaat in poedervorm. Dit is voordeliger dan tabletten of capsules en hoeft slechts 1 x per dag ingenomen te worden. Het is aan te raden extra vitamine C te slikken, het beste is de gebufferde vorm. Dit is de niet zure vorm. Zie hierboven.