Dosering

Er is overtuigende bewijsvoering dat het slikken van glucosamine zin heeft voor mensen met chronische gewrichtsaandoeningen. De dagdosering die nodig is om gewrichtsklachten te bestrijden is 1500 mg tot 2000 mg glucosaminesulfaat. Dit is afhankelijk van het lichaamsgewicht. Sommige preparaten hebben een dagdosering vermeld op het etiket als 1500 mg glucosaminesulfaat.2KCL. Dit heeft consequenties voor de dosering glucosamine die men uiteindelijk inneemt. Dit levert namelijk slechts 1200 mg glucosaminesulfaat en uiteindelijk dus maar 900 mg glucosamine. Let hierop bij aanschaf. De aanbevolen dosis van 1750 mg (elementaire hoeveelheid) per dag moet dan gedurende minimum 2 maanden gebruikt worden. Indien men een verbetering constateert is het aangewezen de behandeling verder te zetten gedurende 3 a 6 maanden. Het is mogelijk dat een nog langere duur van de behandeling nuttig zou kunnen zijn.

Combinatie met Chondroitine of MSM

Er wordt veelal geadviseerd de glucosamine te combineren met chondroïtine en of MSM. Dit is zeker aan te raden wanneer men klachten met pijn wil bestrijden. Het is daarbij wel belangrijk dat de moleculen van de chondroïtine van een korte keten zijn en dat de MSM in voldoende hoeveelheid gedoseerd wordt (zie chondroïtine). Een dagdosering MSM voor enig effect van pijnbestrijding van minimaal 3000 mg is aan te raden.

Het merk Vitakruid is in Nederland als enige gespecialiseerd in het bewegingsapparaat en hun producten sluiten in veel gevallen  goed aan bij de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Klik hier om op hun site te komen, hier voor hun product Atrimove (2 maanden) en hier voor de productpagina Atrimove 2Pack (4 maanden). Atrimove is een voorbeeld van een gewrichtsformule met glucosamine, chondroïtine en MSM.