Glucosamine, Chondroïtine en MSM

Waar moet u op letten bij glucosamine producten?

 • Glucosamine kan op drie verschillende wijzen worden weergegeven. Een voorbeeld: 2134 mg glucosaminesulfaat 2KCl, is hetzelfde als 1500 mg glucosaminesulfaat en 1200 mg elementaire hoeveelheid glucosamine. Als u een product vergelijkt let dan op de elementaire hoeveelheid glucosamine, het is voor de producenten verplicht dit te melden op het etiket maar er wordt nog veel met de glucosaminesulfaat hoeveelheid geadverteerd.
 • Wij adviseren een minimale hoeveelheid van 1200 mg glucosamine (elementair) per dag te nemen, dit is de meest geteste hoeveelheid in wetenschappelijk onderzoeken.

Waar moet u op letten bij glucosamine, chondroïtine en MSM combinatie producten?

 • MSM is een veilig en natuurlijk middel om pijn te bestrijden. Hiervoor is een dosering van 3000 mg MSM noodzakelijk.
 • Aanwezigheid van minstens 1750 mg (elementair glucosamine)
 • Chondroïtine is een dure grondstof waar veelal op bezuinigd wordt; wij adviseren minimaal 1500 mg chondroïtine sulfaat bij een hoeveelheid van 1750 mg glucosamine.
 • Om het collageen in botten en gewrichten te versterken werkt gebufferde vitamine C goed (500 – 600 mg).
 • Calcium en magnesium zijn de basis mineralen voor een gezond skelet, waarbij wij adviseren om meer magnesium te nemen dan calcium.
 • Vitamine D3 is voor de opname van calcium.
 • Vitamine B6 en Mangaan zijn nodig om magnesium op te nemen.

MSM

MSM (methylsulfonylmethaan) is een vorm van organisch gebonden zwavel, dat deel uit maakt van de natuurlijke cyclus van zwavel. Naarmate wij ouder worden neemt de hoeveelheid zwavel in ons lichaam af. De vele lichaamsprocessen waarbij zwavel betrokken is, functioneren dan minder goed, met als gevolg: degeneratie van het weefsel.

Zwavel

Zwavel behoort (met calcium, magnesium, kalium, natrium, fosfor) tot de macromineralen die het lichaam dagelijks in grotere hoeveelheden nodig heeft. Zwavel is essentieel voor een groot aantal lichaamsfuncties. Het is een onderdeel van belangrijke aminozuren en vrijwel alle eiwitten. Bijvoorbeeld de synthese van collageen, essentieel voor de structuur van bindweefsel (huid) en kraakbeen, is sterk afhankelijk van voldoende zwavel. Zwavel zorgt voor structuur en elasticiteit in het weefsel. Bij tekorten worden de weefsels minder flexibel, met als gevolg: verstijving van spieren, vermindering van de stootkussenfunctie van kraakbeen, de vorming van rimpels in de huid en de afname van de elasticiteit van longweefsel, hart- en bloedvaten. Zwavelbruggen zijn bepalend voor de doorlaatbaarheid van de celmembraan. Ook is zwavel essentieel bij vele ontgiftingsprocessen in het lichaam. Het is onderdeel van cysteïne, het bepalende aminozuur in glutathion.

MSM

MSM heeft een zeer laag molecuulgewicht en wordt daarom zeer gemakkelijk via de huid opgenomen. Veel van de werkingen die aan MSM worden toegeschreven zijn gebaseerd op de grote hoeveelheid onderzoek die is gedaan met DMSO (dimethylsulfoxide). In het lichaam wordt echter ongeveer 15% van de DMSO omgezet in MSM (MSM wordt ook wel DMSO2 genoemd). MSM blijft veel langer in het lichaam dan DMSO, wat sommige onderzoekers ertoe heeft gebracht er van uit te gaan dat veel lange termijn effecten van DMSO in feite toe te schrijven zijn aan het deel van DMSO dat wordt omgezet in MSM. Een ander deel van DMSO wordt in het lichaam omgezet in DMS (dimethylsulfide) dat een onaangename lichaamsgeur veroorzaakt. MSM wordt niet omgezet in DMS en veroorzaakt zodoende geen onaangename lichaamsgeur. Een nog vrijwel onontgonnen onderzoeksgebied is het therapeutische effect van MSM als methyldonor. Een blik op de molecullstructuur van MSM leert dat er twee methylgroepen aan het zwavelatoom vastzitten. Bij het beschikbaar komen van de zwavel in MSM, komen tegelijkertijd ook twee methylgroepen beschikbaar. Methylering is een sleutelproces in de stofwisseling en een tekortschietende methylering heeft vertrekkende gevolgen die zich onder meer kunnen uiten in cardiovasculaire aandoeningen, morbus Alzheimer en reumatoïde artritis. Toekomstig onderzoek zal meer licht moeten werpen op de rol van MSM als methyldonor.

Producten

 • Een vergelijking en advies van glucosamineshop.nl: Link
 • Een vergelijking op deze site: Link