Toepassingen MSM

Organisch zwavel is een essentieel bestanddeel van diverse kritieke aminozuren, ofwel de flexibele verbinding tussen de proteïnen die in onze spieren zitten. MSM, Methyl sulfonyl methaan, is in staat de doorgifte van pijnprikkels via het zenuwstelsel te blokkeren. MSM werkt daardoor als een pijnstiller: het geeft direct verlichting bij chronische pijn en het remt ontstekingen en ontstekingsprocessen. Het helpt artsen wereldwijd om de dosis van voorgeschreven pijnmedicatie te verlagen. Sommige patiënten zijn zelfs in staat om volledig te stoppen met hun klassieke medicatie.

MSM, Methyl sulfonyl methaan, wordt al jaren bestudeerd aan de Health Sciences University in Portland. Het is toegepast bij bijna twintigduizend patiënten met chronische pijnklachten. Stanley Jacob MD, al ruim 50 jaar praktizerend arts, chirurg en wetenschappelijk onderzoeker, heeft internationale bekendheid verworven door zijn werk met organische zwavelverbindingen. Aan de universiteit van Oregon Health Sciences behandelde hij meer dan 15.000 patiënten met MSM. Hij diende zijn patiënten gemiddeld 1000 mg MSM toe. Hij meldt ook dat hogere doses tot 5000 mg per dag en meer therapeutische effecten geven zonder neveneffecten. Er is  gebleken dat ongeveer 70% van de patiënten met chronische pijnklachten baat heeft bij MSM. Dit resultaat is bijzonder gunstig aangezien MSM niet de nadelen van de reguliere pijnstillers heeft. Het is veilig en er treedt geen gewenning op, waardoor de dosering niet telkens moet worden verhoogd. Laten we nog even een aantal belangrijke eigenschappen van MSM op een rijtje zetten:

  • MSM is een natuurlijke pijnstiller: het blokkeert de doorgifte van pijnprikkels. Het is de veiligste en meest effectieve pijnstiller bij chronische pijnklachten die we kennen.
  • MSM speelt een belangrijke rol bij het gezond functioneren van het lichaam doordat de doorlaatbaarheid van de celwand verbetert. Hierdoor kunnen voedingsstoffen en vocht vrijelijk worden getransporteerd en kunnen gifstoffen beter worden afgevoerd. Dit is ook belangrijk voor de werking van vitaminen en andere voedingsstoffen.
  • MSM bevordert de ontspanning van spieren. Vooral bij chronische pijnen kunnen klachten worden veroorzaakt door verkrampte spieren.
  • MSM heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Ontstekingen kunnen druk uitoefenen op zenuwen en weefsels en daardoor de pijn verergeren.
  • MSM verbetert de regulering van de vorming van immuuncomplexen. Het afweersysteem wordt genormaliseerd door de regulering van de prostaglandinestofwisseling.
  • MSM levert de zwavel die nodig is voor de wederopbouw van het kraakbeen. Bij artrose blijkt de zwavelconcentratie eenderde te zijn ten opzichte van gezond kraakbeen.

Om pijnklachten en ontekingen te bestrijden is minimaal 3000 mg MSM per dag nodig.