Wat is MSM?

- Toepassingen MSM

- Welke merk bevat hoeveel MSM?

 

MethylSulfonylMethaan (MSM)

MSM, MethylSulfonylMethaan, is een natuurlijke bron van organische zwavel. MSM wordt nog wel eens gecombineerd met glucosamine door zijn pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschap. Men weet sinds lang dat het methylsulfonylmethaan (MSM) een normaal bestanddeel is van het organisme.

Het DimenthylSulfide wordt opgelost door het zout in zeewater en komt via verdamping in voldoende hoeveelheid in de atmosfeer om aan de landorganismen het levensnoodzakelijke zwavel te leveren. Het vluchtige, niet gepolariseerde DimenthylSulfide komt ook in de hogere lagen van de atmosfeer waar het onder invloed van de katalytische reactie van de zonnestralen wordt geoxideerd tot het hygroscopische DimenthylSulfoxide (DMSO) en tot methylsulfonylmethaan. Deze twee componenten zijn gepolariseerd en opgelost in het vocht van de atmosmeer en komen op aarde terecht via de regen. Plantenwortels absorberen en accumuleren deze elementen in hoge concentraties zoals bevestigd wordt door onderzoeken uitgevoerd met behulp van de spectrofotometer en met radioactieve traceerelementen. De stabiele verbindingen aanwezig in planten zijn methylsulfonylmethaan en methionine, een essentieel aminozuur en enkele andere zwavelverbindingen die meestal aangetroffen worden in planten.

Methylsulfonylmethaan (dimenthyl sulfon/MSM/DMSO2)

CH3-SO2-CH3. Het bestanddeel wordt aangetroffen in praktisch alle verse levensmiddelen. Het is een zeer vluchtige stof en MSM verdwijnt dan ook snel tijdens het koken of opslaan van deze producten.

MSM

MSM heeft de biochemische vorm van zwavel die het best beschikbaar is voor het menselijk lichaam. MSM maakt een harmonieus functioneren mogelijk van de grote organische systemen: zwavelhoudende moleculen zijn aanwezig in alle cellen en spelen een onmisbare rol, zowel structureel als fysiologisch, bij de homeostase. MSM onderhoudt het vermogen van het organisme om de celvernieuwingsprocessen en de wondheling te verzorgen. MSM bevordert de weefseldoorlaatbaarheid. Het is bewezen dat MSM de flexibiliteit van de membranen en de permeabiliteit van de cellen vergroten. De weefsels zijn hierdoor soepeler en de drukverschillen worden kleiner waardoor het pijngevoel vermindert.

Voordelen MSM

  • Verhoogt de permeabiliteit van celmembranen.
  • Bevordert de resorptie van oedemen en vermindert de eraan verbonden pijn.
  • Bevordert de regeneratie van de bestanddelen van de kraakbeenachtige matrix en van de synovie: het collageen en de proteoglycanen.
  • Verhoogt en optimaliseert de weldoende effecten van glucosamine en chondroïtine waarmee het geassocieerd is.

MSM bij glucosamine/chondroïtine combinatie producten

Er zijn veel producten met glucosamine, chondroïtine en MSM. Echter zijn chondroïtine en MSM dure grondstoffen, maar essentieel voor het effect. Vaak worden producten laag gedoseerd als het om chondroïtine en MSM gaat, wij hebben een aantal dagdosering op een rij gezet en met elkaar vergeleken. Klik hier voor het nieuwe onderzoek van glucosamine-info.nl onder de betere merken die glucosamine combinatieproducten aanbieden.