Alles over artritis

Alles over artritis feature image 01

Samenvatting Artikel

Het woord “artritis” betekent ontsteking van een gewricht. Artritis beïnvloedt meestal de grotere, zwaar belaste gewrichten zoals heupen, knieën en de wervelkolom maar ook de kleinere gewrichten, zoals vingers en ellebogen. De exacte oorzaak van artritis is nog niet volledig bekend. Onderzoekers dachten dat het een degeneratieve ziekte was, veroorzaakt door belasting en slijtage van de kraakbeen vlakken van de gewrichten, maar er wordt nu aangenomen dat het een actief ziekteproces is. In dit artikel lees je alles over artritis en wat het precies is.

Synoviaal vocht (gewrichtssmeer)

Tussen de gewrichten zit een substantie, genaamd synoviaal vocht dat ervoor zorgt dat gewrichten goed blijven bewegen. Dit is doorzichtig vocht dat zich bevindt tussen de gewrichtsholtes. Dit vocht wordt geproduceerd door de gewrichten en verspreidt zich door de membranen. Om synoviaal vloeibaar te houden, is goede voeding nodig. Bij artritis gaat dit vocht ontsteken en ervaar je pijn bij het bewegen van de gewrichten. 

Antioxidanten bij artritis

Als het immuunsysteem niet goed functioneert, zoals bij artritis, zullen er teveel vrije radicalen aangemaakt worden. Deze kunnen voor schade zorgen aan het kraakbeen van het gewricht. Een vrije radicaal is een molecuul die niet meer opgeladen kan worden. Door een hoge inname van vitamine C wordt de progressie van artritis vertraagd en zal de pijn minder worden. Het is beter om de ongezuurde versie te kopen van vitamine C, omdat het de pH waarde op peil houd en daardoor minder vocht hoeft te pakken van de gewrichten. 

Behandeling artritis

Bij een ontstoken gewricht is het aan te raden om naast de glucosamine/chondroïtine ook extra visolie en MSM te gebruiken. Bij visolie capsules moeten er 2 capsules, 3 x daags worden ingenomen gedurende de eerste 2 maanden, daarna 2 capsules per dag. Als er meerdere supplementen worden ingenomen moet de volgende dosering aangehouden worden:

  • 1500 tot 2000 mg glucosaminesulfaat
  • 1200 tot 1500 mg chondroïtinesulfaat
  • Minimaal 3000 mg MSM.

Artritis is dus een gewrichtszieke waarbij het bewegen erg pijnlijk is. Het komt het meeste voor bij oudere mensen, maar ook bij jongere mensen. Artrose wordt meestal gevonden in de heupen, knieën en de wervelkolom maar ook de kleinere gewrichten, zoals vingers en ellebogen. Nu je alles weet over artritis is het verstandig om je dokter of huisarts om advies te vragen over de volgende stappen als je gewrichtspijn ervaart. 

Meer artikelen
Alles over artrose
Artrose is een vorm van slijtage van het kraakbeen tussen de gewrichten. Wil je meer weten? In dit artikel lees je alles over artrose.
Alles over glucosamine
Glucosamine is een belangrijke bouwsteen voor je lichaam. In dit artikel lees je alles over glucosamine en wat het precies is.
Waar moet je opletten bij glucosamine supplementen?
Heb je last van een gewrichtsziekte? In dit artikel lees je alles over de meest effectieve supplementen.
Alles over MSM
MSM wordt vaak gebruikt als een voedingssupplement vanwege zijn vermeende voordelen. Meer weten? Lees snel verder.
Alles over reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis is een ontsteking dat veroorzaakt wordt door een auto-immuunziekte. In dit artikel lees je er alles over.
Dosering van glucosamine in combinatie met MSM en chondroitine
Het is van cruciaal belang om de dosering tussen glucosamine, MSM en chondroitine goed te hebben. Lees dan verder.