Alles over glucosamine

Alles over glucosamine feature image 01

Samenvatting Artikel

Glucosamine is een natuurlijk voorkomend molecuul in ons lichaam en speelt een belangrijke rol bij het behoud van gezonde gewrichten en kraakbeen. Het is een bouwsteen van glycosaminoglycanen, die essentieel zijn voor het behoud van de structuur en functie van gewrichten. In deze tijd waarin mensen langer leven en actief blijven, wordt glucosamine steeds belangrijker als onderdeel van een gezonde levensstijl en een effectieve aanpak van gewrichtsproblemen. In dit artikel kom je alles te weten over glucosamine. 

Welke vormen zijn er?

De meest voorkomende vorm van glucosamine die wordt gebruikt is glucosamine sulfaat. Deze vorm bevat een extra zout om de moleculen te stabiliseren. De hydrochloride vorm bevat deze stabilisator niet. Er is geen direct vergelijkend onderzoek uitgevoerd tussen deze twee vormen van glucosamine. In de praktijk lijkt glucosamine sulfaat echter beter in staat om het kraakbeen te beschermen dan glucosamine hydrochloride, wanneer beide vormen in gelijke doseringen worden gebruikt.

Hoe wordt het gewonnen?

Glucosamine wordt meestal gewonnen uit chitine, een substantie die de stevigheid geeft aan de uitwendige skeletten van dieren zoals kreeftachtigen en insecten. Chitine voor commerciële doeleinden wordt uitsluitend gewonnen uit de schalen van garnalen, krabben en kreeften. Na winning van de chitine en splitsing van de moleculen wordt de glucosamine bewerkt tot glucosaminezouten. 

Wat is de opneembaarheid?

Als je het effect van glucosamine goed wilt voelen moet je ongeveer 1500 mg per dag innemen. Bij het opnemen van de glucosamine worden er afbraakproducten geproduceerd die uit je lichaam moeten. Gelukkig worden deze afbreken goed en veilig opgenomen in het maagdarmkanaal. Bij het innemen van glucosamine komen geen bijwerkingen kijken. Ook niet bij lange termijn gebruik of een boven normale dosering. 

Wat is de werking van glucosamine?

Glucosamine-supplementen worden vaak gebruikt om de gewrichten gezondheid te ondersteunen en om symptomen van artrose te verminderen. Glucosamine helpt bij het herstellen van beschadigd kraakbeen en het verminderen van ontsteking in de gewrichten. Glucosamine speelt een belangrijke rol in het behoud van gezonde gewrichten en dat het helpt bij het verminderen van gewrichtspijn en -stijfheid. Ook helpt het effectief bij het behandelen van artrose en artritis. 

Glucosamine is dus een natuurlijk voorkomend molecuul in ons lichaam en speelt een belangrijke rol bij het behoud van gezonde gewrichten en kraakbeen. Nu je alles weet over glucosamine is het verstandig om je dokter of huisarts te vragen over de juiste dosering als je gewrichtsklachten ervaart. 

Meer artikelen
Alles over artritis
Wil je meer weten over wat artritis precies is en het het behandeld wordt? In dit artikel vind je alle informatie over artritis.
Alles over artrose
Artrose is een vorm van slijtage van het kraakbeen tussen de gewrichten. Wil je meer weten? In dit artikel lees je alles over artrose.
Waar moet je opletten bij glucosamine supplementen?
Heb je last van een gewrichtsziekte? In dit artikel lees je alles over de meest effectieve supplementen.
Alles over MSM
MSM wordt vaak gebruikt als een voedingssupplement vanwege zijn vermeende voordelen. Meer weten? Lees snel verder.
Alles over reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis is een ontsteking dat veroorzaakt wordt door een auto-immuunziekte. In dit artikel lees je er alles over.
Dosering van glucosamine in combinatie met MSM en chondroitine
Het is van cruciaal belang om de dosering tussen glucosamine, MSM en chondroitine goed te hebben. Lees dan verder.