Artritis betekent een ontsteking in een gewricht. Alleen, deze term zegt niets over de aard en oorzaak van de gewrichtsontsteking. Reumatoïde artritis, oftewel chronisch reuma, is primair gebaseerd op een ontstekingsreactie veroorzaakt door lichaamseigen afweerstoffen, ook wel auto-immuunziekte genoemd. In dit artikel lees je alles over reumatoïde artritis en wat het precies is.
Hoe weet je of je reumatoïde artritis hebt?
Bij reumatoïde artritis zijn er veel klachten te merken. Een paar voorbeelden zijn: pijn in de gewrichten, zwelling, gewichtsverlies, koorts en moeite met bewegen. Bij reumatoïde artritis tasten enzymen het kraakbeen en botten aan, waardoor er pijn ontstaat. Uiteindelijk worden ook banden, pezen, spieren, bloedvaten, organen en de huid bij het proces betrokken. In het beginstadium manifesteert het beeld zich in de kleinere gewrichten zoals handen en voeten maar later ook in de andere gewrichten. Wanneer je deze klachten ervaart is het verstandig om een afspraak te maken bij een dokter of huisarts.
Hoe krijg je reumatoïde artritis?
Je eigen afweersysteem valt lichaamsweefsels aan alsof het indringers zijn. Sommige deskundigen zijn van mening dat gewrichtsreuma wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van de gewrichten. Maar de ziekte wordt soms ook veroorzaakt door virussen bij personen die er een erfelijke aanleg voor hebben. Er zijn aanwijzingen dat het collageen, het belangrijkste eiwit bestanddeel van bindweefsel en kraakbeen, de grootste aanstichter van dit zelfvernietigings proces is.
Gewrichtsreuma slaat plotseling toe in meestal dezelfde gewrichten aan beide zijden van het lichaam (bijv. in beide handen). Vanwege het systemische karakter van reumatoïde artritis hebben veel patiënten tevens algemene verschijnselen zoals vermoeidheid, algehele malaise, bloedarmoede, vermagering en soms ontstekingen aan de bloedvaten.
Hoe wordt reumatoïde artritis behandeld?
Er zijn veel verschillende manier hoe reumatoïde artritis behandeld wordt. Een paar voorbeelden zijn: de pH waardes herstellen, medicijnen, fysiotherapie en visolie.
Als eerste wordt aangeraden om minder zuur te eten en je pH waarde te herstellen. Wanneer je bloed te zuur is, wordt er calcium uit je botten getrokken om het bloed te alkaliseren. Er zijn veel verschillende medicijnen die helpen om reumatoïde artritis te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn: Niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), Disease-modifying antirheumatic drugs (DMARD’s), Biologische medicijnen en Corticosteroïden. Het is wel belangrijk om te kijken welk medicijn het beste bij jouw lichaam past en waar je de minste bijwerkingen van krijgt.
Fysiotherapie helpt bij het behouden van de flexibiliteit en kracht van de spieren rond de gewrichten, wat helpt bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de mobiliteit. Visolie bevat omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Omega-3 vetzuren in visolie kunnen de ontstekingsreactie verminderen door de productie van ontstekingsbevorderende moleculen. Maar hoe weet je hoeveel visolietabletten je moet innemen? Geen zorgen hieronder lees je alle informatie.
Visoliecapsules van goede kwaliteit moet 3x per dag worden ingenomen met 2 capsules. Dit is gedurende de eerste 2 maanden, daarna is het 2 capsules per dag. Een product met hoge dosering glucosamine, chondroïtine en MSM met de volgende dagdosering:
- 1500 tot 2000 mg glucosaminesulfaat
- 1200 tot 1500 mg chondroïtinesulfaat
- Minimaal 3000 mg MSM
Reumatoïde artritis is dus een ontsteking in gewrichten die veel pijn veroorzaakt. Er zijn gelukkig genoeg middelen om de klachten te verminderen. Een paar voorbeelden hiervan zijn: De pH waardes herstellen, medicijnen, fysiotherapie en visolie. Nu je alles weet over reumatoïde artritis is het belangrijk om met je dokter of huisarts te bespreken welke verstandige volgende stappen er zijn, wanneer je denk reumatoïde artritis te hebben.