Glucosamine en chondroitine

Glucosamine en chondroitine feature image 01

Samenvatting Artikel

Heb je ook wel eens last van je gewrichten? Dan is het verstandig om goed onderzoek te doen naar wat het precies is en hoe je het voorkomt. Maak je maar geen zorgen, in dit artikel lees je alles over wat glucosamine en chondroitine precies is en of het helpt bij artrose.

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een lichaamseigen stof die je lichaam gaandeweg in toenemende mate minder aanmaakt, naarmate je ouder wordt. Glucosamine bestaat uit glucose en aminozuren. Glucose is een suiker dat door je lichaam gebruikt wordt als brandstof. Dit komt doordat glucosamine ervoor zorgt dat er gewrichtssmeer (synoviaalvloeistof) geproduceerd wordt. Glucosamine wordt op drie verschillende wijzen weergegeven. Let bij het kiezen van het juiste product op de hoeveelheid glucosamine. Hierdoor weet je precies of het product jouw voorgeschreven hoeveelheid glucosamine bevat. Het is namelijk verplicht voor een producent om de waarde op het product te vermelden. 

Als een tablet bestaat uit 1200 mg dan is de glucosamine als volgt opgebouwd:

IngrediëntHoeveelheid
Glucosamine sulfaat (uit 2KCl)2164 mg
= Glucosaminesulfaat1500 mg
= Elementaire glucosamine1200 mg

Wat is chondroitine?

Chondroitine is een stof die van nature voorkomt in ons lichaam en een belangrijk onderdeel vormt van het kraakbeen in gewrichten. Het is een glycosaminoglycaan, een type suikermolecuul, dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en veerkracht van het kraakbeen. Als supplement wordt chondroitine vaak ingezet om de gezondheid te ondersteunen en de symptomen van artrose te verminderen. Het remt de afbraak van kraakbeen af en bevorderd de aanmaak van nieuw kraakbeen. 

Helpt glucosamine en chondroitine bij artrose?

Alhoewel de resultaten van wetenschappelijke onderzoeken elkaar soms tegenspreken, wordt er aanvaard dat glucosaminezouten en glucosaminesulfaat zinvol zijn bij de behandeling van artrose en artritis. Vooral als deze worden gebruikt voor pijnstilling en om de functie van het gewricht te verbeteren. Glucosaminesulfaat blijkt vooral effectief bij artrose van de knie, maar ook bij hand, heup en wervelkolom. Recente onderzoeksresultaten wijzen ernaar dat het een positief effect heeft op artrose in de knie. De aanwezigheid van 3000 mg MSM naast de glucosamine en chondroïtine is essentieel voor pijnvermindering. Glucosamine en chondroïtine zijn het meest effectief bij hogere doseringen en in de verhouding 4:3, zoals aangegeven in de tabel hier beneden. 

IngrediëntHoeveelheidVerhouding
Glucosaminesulfaat2000 mg4
Elementaire hoeveelheid glucosamine1750 mg
Chondroïtine sulfaat1500 mg3

Glucosamine en chondroitine zijn twee veelvoorkomende supplementen die vaak worden gebruikt om de gezondheid van de gewrichten te verbeteren en symptomen van artritis te verminderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat supplementen niet als vervanging moeten worden gebruikt voor medische behandelingen en dat het altijd het beste is om je arts te raadplegen voordat je ze gebruikt, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen heeft. 

Meer artikelen
Alles over artritis
Wil je meer weten over wat artritis precies is en het het behandeld wordt? In dit artikel vind je alle informatie over artritis.
Alles over artrose
Artrose is een vorm van slijtage van het kraakbeen tussen de gewrichten. Wil je meer weten? In dit artikel lees je alles over artrose.
Alles over glucosamine
Glucosamine is een belangrijke bouwsteen voor je lichaam. In dit artikel lees je alles over glucosamine en wat het precies is.
Waar moet je opletten bij glucosamine supplementen?
Heb je last van een gewrichtsziekte? In dit artikel lees je alles over de meest effectieve supplementen.
Alles over MSM
MSM wordt vaak gebruikt als een voedingssupplement vanwege zijn vermeende voordelen. Meer weten? Lees snel verder.
Alles over reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis is een ontsteking dat veroorzaakt wordt door een auto-immuunziekte. In dit artikel lees je er alles over.