Waar moet je opletten bij glucosamine supplementen?

Waar moet je opletten bij glucosamine supplementen feature image 01

Samenvatting Artikel

Als je last hebt van gewrichtspijn of artrose, heb je misschien al eens gehoord van de supplementen glucosamine, chondroïtine, zwavel en MSM. Deze supplementen worden vaak gebruikt om de symptomen van gewrichtsaandoeningen te verlichten. Het is echter belangrijk om op te letten bij het kiezen van glucosamine producten, omdat niet alle supplementen van dezelfde kwaliteit zijn. Het is essentieel om goed te informeren over de verschillende opties en te overleggen met een arts voordat je een supplement begint te gebruiken. In dit artikel lees je alles over waar je op moet letten bij glucosamine, chondroitine, zwavel en MSM producten.

Wat is Glucosamine precies?

Het lichaam produceert glucosamine van nature uit glucose en aminozuren. Naarmate je ouder wordt, neemt de aanmaak van deze stof geleidelijk af. Glucose is een suiker die door het lichaam als brandstof wordt gebruikt. Glucosamine speelt een belangrijke rol bij de productie van gewrichtssmeer, ook wel synoviaalvloeistof genoemd.

Wat is Chondroitine precies?

Chondroïtine is een natuurlijk voorkomende stof in ons lichaam en vormt een belangrijk bestanddeel van het kraakbeen in de gewrichten. Het behoort tot de glycosaminoglycanen, een soort suikermolecuul dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en flexibiliteit van het kraakbeen. Het wordt vaak gebruikt als supplement om de gezondheid van gewrichten te ondersteunen en de symptomen van artrose te verlichten. Chondroïtine remt de afbraak van kraakbeen af en stimuleert de productie van nieuw kraakbeen.

Wat is zwavel precies?

Zwavel behoort (met calcium, magnesium, kalium, natrium, fosfor) tot de macromineralen die het lichaam dagelijks in grotere hoeveelheden nodig heeft. Zwavel is essentieel voor een groot aantal lichaamsfuncties. Het is een onderdeel van belangrijke aminozuren en vrijwel alle eiwitten. Bijvoorbeeld de synthese van collageen, essentieel voor de structuur van bindweefsel (huid) en kraakbeen, is sterk afhankelijk van voldoende zwavel. Zwavel zorgt voor structuur en elasticiteit in het weefsel. Bij tekorten worden de weefsels minder flexibel, met als gevolg: verstijving van spieren, vermindering van de stootkussen functie van kraakbeen, de vorming van rimpels in de huid en de afname van de elasticiteit van longweefsel, hart- en bloedvaten. Zwavelbruggen zijn bepalend voor de doorlaatbaarheid van de celmembraan. Ook is zwavel essentieel bij vele ontgiftingsprocessen in het lichaam. 

Wat is MSM precies?

MSM (methylsulfonylmethaan) is een vorm van organisch gebonden zwavel, dat deel uitmaakt van de natuurlijke cyclus van zwavel. Naarmate je ouder wordt neemt de hoeveelheid zwavel in je lichaam af. De vele lichaamsprocessen waarbij zwavel betrokken is, functioneren dan minder goed, met als gevolg: degeneratie van het weefsel.

Waar moet je op letten bij het combineren van de producten?

Glucosamine kan op drie verschillende wijzen worden weergegeven. Als je een product vergelijkt let dan op de elementaire hoeveelheid glucosamine. Het is voor de producenten verplicht dit te melden op het etiket maar er wordt nog veel met de glucosaminesulfaat hoeveelheid geadverteerd. Het is geadviseerd om een minimale hoeveelheid van 1200 mg glucosamine (elementair) per dag te nemen, dit is de meest geteste hoeveelheid in wetenschappelijk onderzoeken. Als je overweegt om glucosamine, chondroitine, zwavel of MSM als supplement te gebruiken, is het belangrijk om op enkele factoren te letten. Het is ook essentieel om de ingrediëntenlijst te controleren op eventuele allergenen of ingrediënten waar je gevoelig voor bent. 

Glucosamine, chondroitine en MSM zijn supplementen die worden gebruikt om gewrichtspijn te verminderen. De dosering van deze supplementen ligt aan het gewicht, leeftijd en onderliggende ziekten. Voor het innemen is altijd aan te raden om een arts te raadplegen voordat je een supplement begint te gebruiken. Door aandacht te besteden aan deze factoren en de juiste keuzes te maken, kun je op een veilige en effectieve manier je gezondheid en welzijn ondersteunen.

Meer artikelen
Alles over artritis
Wil je meer weten over wat artritis precies is en het het behandeld wordt? In dit artikel vind je alle informatie over artritis.
Alles over artrose
Artrose is een vorm van slijtage van het kraakbeen tussen de gewrichten. Wil je meer weten? In dit artikel lees je alles over artrose.
Alles over glucosamine
Glucosamine is een belangrijke bouwsteen voor je lichaam. In dit artikel lees je alles over glucosamine en wat het precies is.
Alles over MSM
MSM wordt vaak gebruikt als een voedingssupplement vanwege zijn vermeende voordelen. Meer weten? Lees snel verder.
Alles over reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis is een ontsteking dat veroorzaakt wordt door een auto-immuunziekte. In dit artikel lees je er alles over.
Dosering van glucosamine in combinatie met MSM en chondroitine
Het is van cruciaal belang om de dosering tussen glucosamine, MSM en chondroitine goed te hebben. Lees dan verder.